Vattenfasta 

Ta hjälp av mig som Fasteterapeut

Nu kan du gå min fastekurser när du själv vill

Välkommen till min KURSPORTAL där du hittar du nu samtliga fastekurser som du kan ansluta till när det passar dig som bäst. Du kan välja den eller de du tycker passar dig bäst, och även köpa dem till paketpris.  Klicka på kurskorten nedan, så kommer du direkt till kursportalen och kan läsa mer.

Fastekurs steg 1 - Periodisk fasta

Periodisk fasta är en fantastisk grund i en hälsosam livsstil för de allra flesta. Genom att minska ditt ätfönster (antal timmar om dygnet som du äter) och därmed öka tiden för matvila (fasta) ger du kroppen varje dag större tid och möjligheter till självläkning.

En fastande livsstil i sig, eller en förberedelse och grund för fastorna i steg 2 och 3.
Du bestämmer själv om och när du vill gå vidare med din fasta.

Fastekurs steg 2 - Födofasta, Förfasta& Flush

Födofasta passar de flesta då den är väldigt anpassningsbar. Syftet är att minska antalet olika typer av livsmedel du äter under en period för att låta matsmältningen vila.

Förfastan är den traditionella juicefastan då du under en period enbart intar flytande föda för att minska magsäcken och låta matsmältningen vila.

Alkaliska flusher hjälper dig att tömma tarmen så den kan rensas från gammal avföring och oinbjudna gäster (parasiter, bakterier, svamp etc.)

Fastekurs steg 3 - Vattenfasta/VASS-fasta

Slutligen har vi vattenfastan, här enlig dr. Sanna Ehdins VASS-protokoll som innebär att fastan inleds med en saltvattenflush för att därefter påbörja vattenfasta med tömd tarm. Det gör att kroppen snabbare uppnår autofagi (celläkning på djupaste nivå).

Enligt VASS-protokollet är en vattenfasta på 36 timmar tillräcklig för att ge kroppen en ordentlig paus och möjlighet till rening och självläkning.

Som en av de första utbildade Fasteterapeuterna av dr. Sanna Ehdin som under flera år forskat kring fastans och speciellt vattenfastans läkande förmåga erbjuder jag kurser online där jag lär dig att vattenfasta på ett tryggt och hållbart sätt samt privata fastekonsultationer och vägledningar.

Vattenfastan är när du lärt dig den en enkel och hållbar livsstil som kommer kunna förbättra din hälsostatus avsevärt och ge dig många fler hälsosamma år framöver. 

Vattenfasta – ett redskap för läkning

En av vår tids största utmaningar för kroppen är att vi äter för mycket, för ofta och av fel sorts mat. Det är när kroppen får vila från matsmältning som den får möjlighet att läka. Det betyder givetvis inte att vi ska sluta äta. Det handlar om att vi på ett naturligt sätt och i vår vardag ska ge kroppen tillfällen av kontrollerad matvila. 

Ett annat mycket stort och vanligt problem är att vi inte tömmer tarmen ordentligt. Även om vi tömmer varje dag, så är det inte säkert att vi tömmer helt. Utmed tarmarnas sidor och i tarmfickor kan slaggproduter, parasiter/mask och annat samlas. Det i sin tur skapar inflammationer, läckande tarm och en rad andra obalanser och hälsoproblem i kroppen. Det är därför av stor vikt att vi innan vattenfastan får i gång tarmen ordentligt. Där är grunden för din kommande läkning.

Genom olika typer av flusher/tarmreningar förbereder vi våra kroppar ordentligt för att kunna göra en så effektiv vattenfasta som möjligt.

Jag har själv införlivat vattenfasta i min vardag sedan sommaren 2022 och har upplevt många positiva hälsoeffekter: blivit av med flera kilo i lymfvätska, blivit av med inflammationer och matallergier samt föryngrats in på cellnivå. Det skiljer ganska exakt ett år mellan bilderna ovan. Resultatet är efter tre månaders vattenfasta (36h/v)

Välj rätt nivå av fasta för dig

Om vattenfasta är ditt mål är det viktigt att du förbereder dig ordentligt för ett gott och säkert resultat. Förberedelser innefattar att minska ditt ätfönster så att du äter under en mindre del av dygnet. Denna typ av matvila gynnar också din läkning,
Det är också att rekommendera att du börjar med att minska antalet typer av livsmedel du äter – sk. födofasta för att ge din matsmältningen en chans att kunna börja läka.
Därefter är det lämpligt att du under några dagar eller någon vecka genomför traditionell fasta med juicer, örtteer och liknande.
Detta för att förbereda dig både fysisk och mentalt.

Dessa förberedelser kommer göra att din kropp är bättre förberedd och du minimerar risken för besvär som huvudvärk, illamående, magbesvär och andra symptom som kan uppkomma efter en för snabb detox/avgiftning.

Steg 1 – Periodisk Fasta
Här får du lära dig att minska ditt ätfönster för att låta matsmältningen få vilka och ge kroppen bättre möjlighet för läkning.

Steg 2 – Födofasta, Förfasta & Flush
Under detta steg provar du på olika typer av förberedande fastor som avlastar matsmältningen och som sedan fyller på med massa stärkande vitaminer, mineraler och antioxidanter för att boosta hälsa och immunförsvar.
Du tar också hjälp av alkaliska flusher för att tömma tarmen för optimering av näringsupptag och läkning

Steg 3 – Vattenfasta/VASS-fasta
Här lär du dig hur du genomför VASS-fastan som föregås av saltvattenflush för att maximera effekten av vattenfastan.
Här ingår också olika kurer för att rena tarmen från oönskade bakterier, parasiter och liknande.

Aktuella fastekurser - efter den nivå som passar DIG!

Vill du få mer inspiration kring fasta?

Att fasta i sig är väldigt enkelt och lättsamt – när du väl har förberett dig ordentligt och har hittat det sätt som passar just dig.
Du som är nybörjare, eller du som tycker fasta är fantastiskt och vill lära dig så mycket som möjligt – här erbjuder jag en massa inspiration, tips & råd och ny kunskap och forskning.

Välkommen att söka medlemskap i Facebookgruppen Fasta för ALLA!

Fasta för ALLA! – Facebookgrupp

Eller varför inte prenumerera på mina nyhetsbrev om fasta som kommer direkt till din mejl?

Anmälan Nyhetsbrev

 

Individuell coachning

Vill du få individuell hjälp med din fasta? Kanske ett helt personligt upplägg efter dina behov?

Eller vill du få möjlighet att ställa lite frågor och få hjälp på vägen på din fasteresa?

Jag hjälper dig självklart och gärna!
Inledningsvis kan du boka ett helt kostnadsfritt samtal för att höra hur vårt samarbete skulle kunna se ut.
Eller så kan du boka ett rådgivande samtal där du får möjlighet att ställa din frågor.
Klicka på knappen nedan så kommer du direkt till min bokningssida.

Om du föredrar kan du också höra av dig till mig per mejl: info@ulrikagabriel.com

 

  

Övrigt

 

Funderar du/ni på att starta en egen fastegrupp och vill ha hjälp att komma igång?
Kanske är ni ett kompisgäng som vill sätta igång tillsammans? Eller några kollegor på jobbet?

Är det kanske intressant med en föreläsning eller workshop på din arbetsplats, i din förening eller in något annat sammanhang?

Hör av dig med dina/egna tankar och önskemål så kan jag skräddarsy ett upplägg efter just era behov.

 

 

Vattenfasta är inte för alla…

I varje fall inte på en gång. Dessa personer bör inte vattenfasta. Personer som:

 • Är underviktiga eller har anemi
 • Är under 18 år
 • Har ätstörningsproblematik
 • Är gravida eller ammar
 • Har njursjukdom eller sänkt allmäntillstånd
 • Allvarligt sjuka som medicinerar – rådgör med läkare innan vattenfasta påbörjas.

Även om inte vattenfasta är något för dig just nu, kan du börja med de förberedande fasteaktiviteterna såsom födofasta och detox för att påbörja läkning och så småningom kunna genomföra även vattenfasta.

Hör av dig till mig för personlig rådgivning om du är osäker.

 

Vikten av att förbereda sig

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att förbereda sig ordentligt inför fasta överlag och inte minst vattenfastan.
Alla ”kan” börja vattenfasta direkt – men om du har en kosthållning som innehåller mycket socker och snabba kolhydrater, processad mat etc, om du är trött/utmattad, om du är sjuk, har hormonella obalanser osv. och om du  är belastad med olika former av patogener kommer du må riktigt dåligt och troligtvis märka försämringar i ditt mående inledningsvis
Bästa förutsättningarna för en kommande VASS-fasta är.

 • Minska ner/ta bort ”skräpmat”.
 • Grunda med mer salt + nyttiga fetter.
 • Periodisk fasta
 • Födofasta, förfasta och detox krymper magsäcken och förbereder kroppen – både fysisk och mentalt.
 • Se till att tarmen börjar tömma ordentligt med hjälp av alkaliska flusher.

Vill du veta mer?

Boka ett kostnadsfritt upptäckarsamtal för att få möjlighet att ställa frågor och ta reda på om detta kan vara något som passar dig.

Du gör det via BokaDirekt eller genom att mejla: info@ulrikagabriel.com

BokaDirekt

Vill du boka privat fastecoaching?

Mejla din anmälan till: info@ulrikagabriel.com.

Övrigt 

Har du andra tankar och önskemål som till exempel att starta en egen Fastegrupp eller att anordna en föreläsning eller workshop om vattenfasta, så är du varmt välkommen att höra av dig till mig, så tittar vi på hur ett upplägg skulle kunna se ut.

Eller har du kanske påbörjat Vattenfasta efter att ha läst Sannas fastebok, men känner att det är svårt att komma igång eller komma vidare?

Välkommen att höra av dig till mig, så diskuterar vi hur ett upplägg/samarbeta kan se ut: info@ulrikagabriel.com

Vanliga frågor om Vattenfasta

Måste man ha fastat tidigare?

Du behöver inte ha fastat tidigare. Vi förbereder oss inför vattenfastan under ett par veckor. Om du innan har haft en relativt ohälsosam livsstil så kan det vara bra att du ägnar lite längre tid åt förberedelserna. Eller så rekommenderar jag att du inleder med att gå min 6 veckor långa förberedande kurs för att skapa bättre matvanor och förbättra din hälsa: Må Bättre – Kost & Hälsa

Boka gärna ett kostnadsfritt samtal via Boka Direkt där du får svar på dina frågor och vi kan diskutera lämpligt upplägg för just dig

Hur länge vattenfastar man?

Vi följer Sanna Ehdins VASS-protokoll (Vattenfasta Sanna Special, som innebär att vi tömmer tarmen med en saltvattenflush och därefter påbörjar vattenfastan. Med tömd tarm kommer vi snabbare in i autofagi som är det tillstånd där cellarna påbörjar sitt reparations- och föyngringsarbete. Det innebär att en vattenfasta på 36 timmar motsvarar en ”traditionell” vattenfastsa på 4 – 5 dygn.

Den som vill kan sedan utöka antalet timmar/dygn för läkning om det känns bra, men det är inte något ”krav”.

Förstörs inte metabolismen?

När vi utsätter kroppen för sk. kalorirestriktion – när vi minskar mängden kalorier eller fastar med juicer och buljonger etc. så uppfattar kroppen det som svält och reagerar då med att lagra fett som reserv, vilket gör att vi lätt går upp i vikt och lite till när vi börjar äta igen.

När det gäller vattenfasta tillför vi inte några näringsämnen eller kalorier, vilket gör att kroppen istället går in i reparationsarbete. Det kan på sikt göra att metabolismen till och med förbättras.

Är man inte hungrig hela tiden?

När vi tömmer tarmen med saltvattenflushen och sedan bara dricker vatten och svart kaffe eller grönt sencha te under vattenfastan så påverkar vi varken metabolism eller blodsocker.

Många blir förvånade över hur lugnt det känns i magen och att hungerskänslorna inte alls är särskilt påtagliga.

Under vattenfastan är det tillåtet att ta någon tesked kokos- eller MCT-olja i kaffet/teet (påverkar inte autofagin) vilket gör att hjärnan får lite energi och magen känner sig nöjd.

Boka ett kostnadsfritt upptäckarsamtal och få möjlighet att ställa frågor om vattenfastan och få veta vilket upplägg som skulle kunna passa dig bäst.