ulrika gabriel

blogg
Kontakta mig
Beteendevetare Frekvensmedicinsk terapeut Instruktör och kursledare

I min blogg kan du ta del av min erfarenhet, nyheter men även kommande erbjudanden och kurser.

EN NY BÖRJAN...

...som jag välkomnar dig till!
Ulrika gabriel

STRESS - EN DEL AV VÅRT LIV

Stress är i dag ett av vårt samhälles största hälsoproblem både vad gäller vår fysiska och psykiska hälsa. I vår vilja att skapa ett samhälle med många hjälpmedel som ska kunna göra oss så effektiva som möjligt har vi inte, som det kanske var tänkt, sparat tid för att kunna ha de lugnare i våra liv. Istället har vi fyllt vårt liv med ännu mer saker som vi känner att vi måste och vill göra.

Stress är ett naturligt tillstånd och inte något som i sig är farligt. Det har skrivits spaltmeter om detta de senaste åren, så jag tänkte inte att jag ska gå in djupare på detta just nu. Kort kan jag bara nämna att den kortsiktigt och tillfälliga stressen som vi kan uppleva ibland är en positiv stress som får oss att ”tagga till” i situationer som kräver det. Problemet i sig är inte stressen, utan att vi inte får tillräcklig tid för att återhämta oss från den.

Hans Selye, läkare som var aktiv under 1900-talet var den första att lansera begreppet stress inom den medicinska forskningen och som även tog fram en modell för hur stressens stadier ser ut. Enligt honom har stressen tre stadier:

Alarmstadiet – det är där och då som du utsätts för det som stressar dig och får en fysiskt och psykiskt stressreaktion i kroppen. I det akuta stadiet prioriterar kroppen endast att du ska ”överleva” det som stressar dig oavsett om det är förenat med livsvara eller något annat som får ditt system att gå igång. Så snart faran är över och du kan pusta ut återgår din kropp till sitt normala läge och stressen har inte påverkat dig långsiktigt. I detta stadium befinner vi oss som barn.

Adaptionsstadiet – är den fas som inträder efter Alarmstadiet, och den uppstår om du utsätts för stress under en längre period. Det som händer då är att din kropp uppfattar det som ett normalläge och dina system anpassar sig till situationen. Det innebär att du själv många gånger inte uppfattar att du känner dig stressad alls. Visst, du kanske har mycket att göra, men tycker att du kan hantera det väldigt bra.


Du upplever heller inte några direkta stressymtom och tolkar det därför som att du har koll på läget. Denna fas kan pågå väldigt länge och gör ofta det eftersom du själv tror att det inte är någon fara och därmed inte ger dig den tid för återhämtning som du kanske skulle behöva.

Något händer i ditt liv som du absolut inte skulle tänka är något som är stressande eller svårhanterligt kan göra att det helt enkelt blir för mycket. Eller så händer något större och allvarligare i ditt liv och då är nästa steg i stresskalan ett faktum.

Utmattningsstadiet – här hamnar vi när vi har har haft för mycket stress i våra liv under längre period och när vårt system helt enkelt inte längre klarar av att hantera att vara i ett så ”påkopplat” läge hela tiden. För många kommer det som en överraskning, för även om man levt ett aktivt liv med mycket at göra har man inte känt sig stressad under Adaptionsstadiet. Det har känts som att man har koll. För andra blir Utmattningsstadiet något som man har förstått ska komma då man faktiskt har insett att det varit alldeles för mycket under en längre tid som man ändå inte förmått eller haft möjlighet att hantera.

Utmattningsstadiet ska vi ha stor respekt för. Det vet alla som har hamnat där. Att komma tillbaka efter en utmattning då både kroppen och hjärnan sagt ifrån ordentligt är något som kan ta lång tid. Många upplever också att de aldrig kommer tillbaka ordentligt och känner igen sig själva som de var tidigare. Kanske är det tur, för det minskar risken för att vi ska göra om samma misstag igen, vilket inte är helt ovanligt.

Den stora faran i detta är att vi inte förstår att vi befinner oss i Adaptionsstadiet eftersom vi inte upplever symptom på stress. Vi tror att det är lugnt när i själva verket kroppen och hjärnan alldeles för ofta får jobba på högvarv utan tillräckligt många eller långa tillfällen för återhämtning.
Jag skulle vilja säga att de flesta av oss vuxna människor befinner oss i Adaptionsstadiet eftersom vår värld ser ut som den gör idag med mycket aktivitet och prestation.

Det bästa du kan göra om du vill vara rädd om och ta hand om dig själv är att regelbundet se över din tillvaro.
Gör du mer saker än vad du faktiskt behöver?
Har du för höga krav på dig själv?
Finns det sådant som du faktiskt kan/bör prioritera bort?

Livet som det ser ut idag är fyllt med krav, måsten och förhoppningsvis även en hel del saker som du vill göra är en balansgång, och det är du som är balanskonstnären.
Ingen tackar dig när du har gjort alldeles för mycket alldeles för länge och det tar stopp. Du behöver själv ta ansvar för att hitta en balans mellan aktivitet och vila/avkoppling som fungerar för dig.

Just Hans Selye’s stressmodell finns med när jag gör Frekvensmedicinska balanseringar, och det går att se precis var på skalan du befinner dig. Som jag skrivit ovan befinner sig så gott som alla i Adaptionsstadiet och för mig är det ett bevis på att kroppen och alla organ har levt under stress under en längre tid. Det i sin tur orsakar en rad olika problem och obalanser som vi upplever som specifika sjukdomar eller oförklarliga åkommor.

Så mycket som 80% av alla våra sjukdomstillstånd har kopplingar till stress, så att jobba med att minska den och hjälpa kroppen att slappna av är väldigt viktigt. Där är just Frekvensmedicin oerhört effektivt att nå alla nivåer i kroppen och påminna om hur ett avslappnat system ska agera. Just därför känner man sig också oerhört avslappnad efter en Frekvensmedicinsk balansering.

Every journey starts with a first step

Lao Tzu
Ge dig själv en gåva genom att ta del av alla nyheter, tips och råd. Läs i lugn och ro.
ta del av alla nyheter.