ulrika gabriel

blogg
Kontakta mig
Beteendevetare Frekvensmedicinsk terapeut Instruktör och kursledare

I min blogg kan du ta del av min erfarenhet, nyheter men även kommande erbjudanden och kurser.

EN NY BÖRJAN...

...som jag välkomnar dig till!
Ulrika gabriel

DU KAN VARA KÄNSLIGARE MOT SOCKER ÄN DU TROR...

Behöver du något sockersött för att pigga upp dig?
Kanske får du tröst av det söta när du känner dig nedstämd?
Eller är det till något sött du flyr när du känner dig stressad eller ofokuserad?
Ja, det finns många anledningar till att ”unna sig” något sött och vi är många som uppskattar både smaken av det söta och energiskjutsen som det kan ge.
Jag själv är inget undantag.

Jag vet givetvis att socker (vi pratar om det vita sockret, sackaros) inte är bra för oss och jag har också de senaste åren tydligt känt att jag faktiskt inte mår bra av att äta för mycket sötsaker. Jag är därför mycket sparsam med sockersötade produkter, men kan tillåta mig något lite nu och då.
Dock känner jag att jag inte klarar av att äta så stora mängder. Jag känner mig nöjd ganska snart. Skulle jag ändå äta lite mer än jag ”borde”, så känner jag dagen efter att jag inte mår särskilt bra.

När jag jobbar med de Frekvensmedicinska balanseringarna ser jag ofta att mina klienter inte mår bra av socker. Dels kan det såklart påverka blodsocker och bidra till ökade inflammationer i kroppen. Det känner vi till sedan tidigare. Det syns tydligt att den som äter mycket socker faktiskt påverkar sin hälsa negativt på flera plan.

Något som däremot var nytt för mig är att vi kan vara allergiska mot socker, eller kanske rättare sagt intoleranta då allergier endast kan uppkomma av någon form av protein som vi reagerar på och socker innehåller inte något protein. Men symptomen är desamma. Det handlar alltså inte om en överkänslighet som skapar ett beroende – sockerberoende har vi ju hört talas om. Istället handlar det om att vi helt enkelt inte tål själva sockret.

Jag själv får upp information om att jag är ”sugar allergic” och att socker om jag väljer att äta det försvagar mina organ. Det gäller givetvis inte för alla som äter socker, men en del av oss är säkerligen extra känsliga.

Många gånger har vi ett sug efter just sådant som vi dessvärre är allergiska för. Säg att du är allergisk mot choklad som ett exempel. Du känner ett sug efter choklad och när du stillar ditt sug och äter choklad så kommer kroppen reagera med att producera extra mycket adrenalin för att skydda dig mot den allergiska reaktionen.

Du upplever dock först och främst att chokladen smakar gott (kombon fett och sött är en superkombo som vi uppskattar) och att du dessutom får ett härligt energipåslag bestående av både en sockerkick + en extra adrenalinkick på det. Det gör att du så snart du känner dig lite energilös längtar efter en ny dos choklad.
Adrenalinkicken ger dig en omedelbar energihöjning, men på sikt är den nedbrytande för kroppen, speciellt i samband med chokladen som du också är allergisk mot…

Fundera gärna på vad det är som du brukar känna sug efter.
Är det något som du kanske faktiskt kan vara överkänslig/allergisk mot?

Det vita sockret bör vi alla begränsa så mycket det bara går. Det är väldigt nedbrytande för oss, skapar inflammationer, skapar obalans i tarmfloran och bland hjärnans signalsubstanser. Har du någon form av ohälsa eller obalans i kroppen bör du definitivt se till att drastiskt minska på eller gärna helt utesluta socker ur din kost. Det kommer inte att gynna ditt tillfrisknande.
Jag skulle inte heller rekommendera några av de artificiella sötningsmedel som finns då de har visat sig både påverka blodsockret negativt, ökar fettinlagringen och kan påverka signalsubstanser och hormoner negativt.

Det finns några former av sötningsmedel som är naturliga och som kan vara bra ersättning. Dock bör du överlag försöka minska på det söta för att inte trigga kroppen. Men om du någon gång ibland vill njuta av något sött kan du prova att använda dig av:

 • Agavesirap
 • Honung
 • Dadlar
 • Bananer
 • Kokossocker
 • Stevia
 • Björksocker/Xylitol

Om du använder socker för att ”ta hand om” dina känslor, det vill säga äter godsaker när du känner dig ledsen, arg, stressad osv. så behöver du hitta något annat sätt att ”ta hand om dig” än att stoppa något i munnen. Det söta ger en tillfällig lindring och distraktion, men ditt problem finns ju fortfarande kvar när godispåsen är uppäten.
Finns det andra saker som du kan göra som får dig att må bra? Skriv en lista på sådant som får dig att le och som skänker energi eller harmoni så att du är förberedd nästa gång du funderar på att tröst-äta. Några exempel på sådant som du kan göra istället:

 • Lyssna på favoritmusiken
 • Prata med en vän
 • Gå en promenad
 • Krama ett djur
 • Meditera
 • Ta ett skönt bad eller en dusch

Se till att det är du som styr ditt sötsug och inte sötsuget som styr dig!

Every journey starts with a first step

Lao Tzu
Ge dig själv en gåva genom att ta del av alla nyheter, tips och råd. Läs i lugn och ro.
ta del av alla nyheter.