ulrika gabriel

blogg
Kontakta mig
Beteendevetare Frekvensmedicinsk terapeut Instruktör och kursledare

I min blogg kan du ta del av min erfarenhet, nyheter men även kommande erbjudanden och kurser.

EN NY BÖRJAN...

...som jag välkomnar dig till!
Ulrika gabriel

Aldrig har vår hälsa varit så viktig

Ja vi vet ju alla vart fokus under 2020 till största delen låg, vilket är förståeligt, så klart. Med stor sannolikhet kommer även detta år att ”färgas” av världsläget (väljer att inte skriva ut exakt vad jag menar, men jag tror att ni alla förstår) men jag känner att jag både vill och behöver skifta fokus och jag hoppas att ni vill hänga med på det.

Det vi lättast kan påverka oavsett vad det handlar om här i livet är vår inställning och med det även vårt mående. Aldrig har det varit så viktigt att vi faktiskt gör det vi kan för att ta hand om oss och må så bra som vi bara kan både fysiskt och psykiskt.
Vi kan göra väldigt mycket för att förbättra våra förutsättningar, få mer energi, stärka vårt immunförsvar och preppa vårt fysiska och psykiska mående.

Det innebär inte per automatik att vi aldrig kommer att bli sjuka.
Man kan bli sjuk, man kan skada sig och man kan råka ut för psykisk ohälsa även om man lever hälsosamt. Risken är dock inte lika stor och om man väl drabbas så är vägen tillbaka ofta mycket kortare.

Så frågan är nu:
– Vad kan DU göra för att ta hand om ditt fysiska och psykiska mående lite mer i år?

Ta dig en funderare och gör en inventering över hur det ser ut just nu.
Var finns det förbättringspotential?
Mitt tips är sedan att du gör en plan för dig själv om du känner att det är fler än ett eller ett par områden som du skulle kunna jobba på.

Och det kanske viktigaste tipset av de alla är att göra SMÅ förändringar, en eller höst ett par åt gången. Låt dem sätta sig och bli fungerande vanor innan du lägger på nya förändringar.
Långsam och stadig förändring är alltid mer hållbart över tid och du kan förlita dig på dina goda vanor och inte bara på att du känner dig motiverad. För det där med motivation brukar vara en färskvara. Tänk bara på hur fullt det brukar vara på gymmen i början av januari jämför med i slutet av februari…

Här kommer några områden som är bra att reflektera över:

  • Kosten – mycket frukt och grönsaker ger viktiga fibrer, vitaminer, mineraler samt har bakterie- och virusbekämpande egenskaper för att nämna några fördelar.

  • Vitaminer och mineraler – även om du äter riktigt bra med frukt och grönt, så behöver de flesta ändå komplettera med vitaminer och definitivt mineraler. Det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten. För att veta exakt vad just du är i behov av kan du boka en genomgång hos mig (IRL eller på distans) där vi går igenom din näringsstatus.

  • Rör på dig – träning på gym eller annan ”styrd” träning är toppen, men vardagsmotionen är viktigast av allt. Se till att röra på dig så mycket du kan under dagen: gå i trappor, bär, ta omvägar, dansa loss ja helt enkelt se till att använda din kropp.

  • Drick tillräckligt med vatten – vad är då tillräckligt? Ja, troligtvis mer än vad du tror. En grundregel är att dricka 0,03 x din vikt i kg. Väger du exempelvis 70 kg ska du dricka 0,03 x 70 = 2,1 liter per dag. Rent vatten utan bubblor eller konstgjord smaksättning. Dricker du kaffe eller svart te behöver du dricka ännu lite mer.

  • Sömnen – hur mycket vi behöver är lite olika och behovet kan också variera genom årstiderna. När det är ljust tenderar vi att klara oss bra på mindre antal timmar sömn. Inom Ayurveda pratar man om att den viktigaste tiden för sömn är mellan 22 – 02 på natten eftersom det är då kroppen håller på med sitt viktigaste reparationsarbete. Sömnbehovet brukar i snitt ligga på runt 8 timmar per natt, men en del klarar sig bra på bara 6 – 7 timmar medan andra kräver minst 9.

  • Andningen – något vi bara tar för givet men också ett område där ungefär 80% av oss har klar förbättringspotential. Optimalt är att andas 6- 7 djupa och lugna andetag per minut. De flesta snittar på mellan 12 – 14? Många andetag innebär korta sk. stressandetag som inte blir tillräckligt djupa vilket i sin tur innebär otillräcklig syresättning och att hela kroppen går in i ett stressat läge. Träna medvetet flera gånger om dagen på att få ner andetagen djupt ner i magen och låt utandningen ta längre tid på sig än inandningen. Låt både in- och utandning ske genom näsan. På så sätt aktiverar du det parasympatiska nervsystemet, ditt lugn och ro system.

  • Familj, vänner och social samvaro – så oerhört viktigt för oss för både vårt fysiska och psykiska välmående. Vi har olika behov av hur mycket och hur ofta, men det är viktigt för oss att känna tillhörighet, närhet och att känna oss betydelsefulla. Det är inte antalet sociala kontakter som är viktigast utan att de har en kvalitet som du är nöjd med.

  • Naturen – att vistas utomhus är läkande för oss på alla plan. Vi mår också bra av att röra oss utomhus och att få andas frisk luft. En promenad i en skog kan göra underverk om man känner sig trött och nedstämd.

  • Utveckling – att lära sig något nytt eller att utmana sig genom att göra saker på ett nytt sätt stimulerar vår hjärna och vår kreativitet vilket i sin tur får oss att stärka vårt psykiska mående.

Kanske finns det någon eller några punkter som jag har glömt här ovan?
Något som känns viktigt för dig?
Fundera på om du saknar något och lägg i sådana till även det på din lista.

Och du, gör inte det här för att du ”borde” eller ”måste”, utan gör det av kärlek och respekt till dig själv för att du faktiskt är värd att må så bra som möjligt och att ta hand om dig på bästa sätt.

Every journey starts with a first step

Lao Tzu
Ge dig själv en gåva genom att ta del av alla nyheter, tips och råd. Läs i lugn och ro.
ta del av alla nyheter.